Uitvoeringen

Liesbeth BlankhartPage
Spaanse delegatieJonathan PloegGloria-Cassis
Johanneke VogelPrinses van Granada
René HagenouwAdolpho (Page van Prinses)
Brigit Jansdanseres
Inge Blauwdanseres
Lea Hooimeijerdanseres
Pauline Rengersdanseres
Marius van LeeuwenGouverneur
Bertine BouwmanPipa
Silvie HermsenPipetta
Wim BrouwerPipo
RegieDick van Ommen
DirigentRoel Vogel
BegeleidingCrea Orkest
LocatieStadsschouwburg, Utrecht
fotoalbumFotoalbum Mark Uwland

Voor deze komische opera heeft regisseur Dick van Ommen een eigentijdse setting gecreëerd. Het koor onder leiding van dirigent Roel Vogel wijdt zich met volle overgave aan de muziek van Offenbach. De Nederlandse vertaling maakt de absurditeiten goed te volgen. Professionele solisten completeren de voorstelling tot een geweldig spektakel.

Het verhaal

offenbachIn een bos smeedt een roversbende plannen om op gewiekste wijze rijk te worden, maar eergevoel, liefde en hebzucht gooien zoals altijd roet in het eten.

We maken kennis met de roversbende en de roverhoofdman Lafalsitá. Zijn charmante dochter Fiorella is verliefd geraakt op Fragoletto. De bende heeft deze jongeman onlangs beroofd en gevangen genomen. Fragoletto wil zich uit liefde voor Fiorella aansluiten bij de roversbende, maar dan moet hij zich eerst bewijzen!

Hij doet dat door een bode te vangen, die vooruit reist op een delegatie uit Spanje op weg naar Mantua in Italië. De Spaanse prinses van Granada zal voor drie miljoen worden uitgehuwelijkt aan de Hertog van Mantua. De bode heeft een portretje van de prinses bij zich. De wisseltruc van portretjes, Fiorella versus prinses, laat zich onmiddellijk raden!

Ondertussen loopt Fiorella een verdwaalde vreemdeling tegen het lijf. Het is de Hertog zelf, maar dat weten we dan nog niet. Ze geeft hem de tip zich snel uit de voeten te maken voor er gevaar dreigt. Er zijn rovers in de buurt, die de laatste tijd te weinig buit maken. De carabinieri patrouilleren weliswaar, maar die komen natuurlijk altijd overal te laat.

Nu volgen de gebeurtenissen elkaar snel op. De rovers overmeesteren het personeel van het welnesscentrum waar de Spaanse delegatie wordt verwacht. Zij verkleden zich als het personeel en sluiten de Spanjaarden en carabinieri op. Dan gaan zij naar het hof van Mantua om de drie miljoen te incasseren. Daar loopt alles uit de hand als blijkt dat de corrupte kassier Antonio het geld heeft verbrast in het bordeel.

Actualiteit en historie

Het oorspronkelijke verhaal van Les Brigands speelt zich af ten tijde van de heerschappij van Napoleon III rond 1860. In die tijd was er nog een grens tussen Italië en Spanje. Daarmee refereert Offenbach op vrolijke wijze aan de ongelukkige Italië-politiek van Napoleon III en aan de dubieuze Spaanse komaf van zijn keizerin Eugenie.
Ook wordt het bankwezen in het Parijs van die tijd op de hak genomen. Ruim 150 jaar later zijn deze schertsen nog steeds herkenbaar in de huidige politieke en financiële crises. Daarmee blijft deze opera heel actueel.