Producties: Uitvoerenden


Jeroen Bik

Jeroen Bik
Voorstellingen
2004La belle HélèneParis

Jeroen stond voor het eerst op het toneel op negenjarige leeftijd als een van de kinderen in de opera Wozzeck van Alban Berg in Enschede bij het toenmalige Opera Forum. Hij studeerde in 1989 af aan het conservatorium te Enschede. In 1990 werd hij toegelaten tot de masterclasses van de European Class for Opera and Vocal Art (ECOV) in Alden Biezen te België. Daar werkte hij onder andere met Marlena Malas, Michael Eliasen en Francesca Zambello en zong Ariodante in Xerxes van Händel. Vanaf 1990 tot 1994 volgde hij privé-les bij de Italiaanse bariton Scipio Colombo, die ontdekte dat Jeroen Bik geen bariton is, maar een tenor.

Als Piquillo in La Périchole van Offenbach maakte Jeroen Bik in 1994 zijn Nederlands debuut als tenor in Maastricht, al snel gevolgd door hoofdrollen in opera's van Verdi, zoals Un ballo in maschera, Il Trovatore, Ernani en van Ponchielli La Gioconda. Daarnaast heeft hij in vele operettes de rollen gezongen van b.v. Barinkay in Der Zigeunerbaron, Paris in La Belle Hélène en, bij de Hoofdstad Operette, Alfred in Die Fledermaus.

In 1997 zong hij voor bij de organisatie 'Jeunesse musicales' in Duitsland en werd uit meer dan driehonderd zangers en zangeressen gekozen om de rol van Max te zingen in Der Freischütz van C.M. von Weber. Van 1998 tot en met 2001 was Jeroen Bik verbonden aan het Stadttheater van Giessen in Duitsland, waar hij rollen zong zoals Florestan in Fidelio van Beethoven, Bacchus in Ariadne auf Naxos van Richard Strauss en Bill in Machinist Hopkins van Max Brandt.

Op het moment is Jeroen Bik free-lance en zingt Turiddu in de Cavalleria Rusticana in Neustrelitz, waar hij vorig seizoen de Komponist Max zong in de opera Johnny spielt auf van Ernst Krenek.

Vanaf juli 2002 studeert Jeroen Bik bij de Amerikaanse tenor James McCray, waarmee hij aan de volgende rollen werkt: Otello, Tannhäuser, Dick Johnson in La fanciulla del west, Canio en Siegmund. Ook in andere werken viel Jeroen Bik te beluisteren o.a. in de Glagolithische Mis van Janacek en hij zong de tenorpartij in de Negende Symphonie van Beethoven.