Johanneke Vogel

2012Les BrigandsPrinses van Granada

Johanneke Vogel, geboren in 1982, studeerde in mei 2009 af aan het Koninlijk Conservatorium te Den Haag
voor haar diploma Bachelor klassieke zang. Haar docenten waren Lenie van den Heuvel en Maria Acda.

Zij volgde binnen deze opleiding ook de docentenopleiding tot zangpedagoge en masterclasses voor ensemblezang bij Simon Halsey en voor zang bij Carolyn Watkinson.
Tegenwoordig wordt Johanneke gecoacht door Heleen Koele.

Als solist is Johanneke vaak te horen in cantateprojecten en verleent ze haar bijdrage met liederen en aria’s bij verschillende koorprojecten in het land.
Ze was als sopraansolist te horen in onder andere het Requiem van G. Fauré, de Mis in F en de Johannes Passion van J.S. Bach, het Gloria van A. Vivaldi, het Requiem van W.A. Mozart, Rejoice in the Lamb van B. Britten, Love Unknown van M. Archer (Nederlandse première) en Hör’ mein Bitten van F. Mendelssohn-Bartholdy.
In september/oktober 2012 zal zij soleren in Ein Deutsches Requiem van J. Brahms.

Samen met een aantal jonge muzikanten heeft Johanneke het Ensemble Montage opgericht.
Het ensemble speelt in de programmering met vorm, ruimte, presentatie en bezetting.
In seizoen 2012-2013 zullen zij concerten geven met op het programma: Quatuor pour la fin du temps van O. Messiaen en Ach Gott, wie manches Herzeleid (BWV58) van J.S.Bach.

Buiten solozang zingt Johanneke ook actief in koren. Bij het Wereld Jeugdkoor en Nationaal Jeugdkoor heeft ze gewerkt met dirigenten als Frieder Bernius, Ivan Fischer, Micha Hamel en Ed Spanjaard. Met deze koren heeft ze reizen gemaakt naar Zuid-Korea, Japan, Israël en Zwitserland. Sinds januari 2008 is Johanneke lid van het Alexander Consort te Bennekom. Tevens zingt ze bij het projectkoren P'Adam onder leiding van Maria van Nieukerken en het Laurens Bach Colleguim Rotterdam onder leiding van Wiecher Mandenmaker.

Naast het zingen heeft Johanneke een lespraktijk voor jong en oud, en begeleidt ze koren als vocal coach.