Producties: Uitvoerenden


Jos Groenier

Jos Groenier
Voorstellingen
2011L'ivrogne corrigé

Jos studeerde theaterontwerp aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Vervolgens studeerde hij postacademisch scènografie bij Nicolaas Wijnberg aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Hij studeerde enkele jaren slagwerk aan het conservatorium te Arnhem en speelde in een reeks ensembles van pop, tot jazz en klassieke muziek. Tot slot volgde Jos een studie Kunstgeschiedenis aan de Rijks-Universiteit in Utrecht.

Jos assisteerde reeds tijdens zijn studietijd de Belgische ontwerper en operaregisseur Rudolf Corens bij tal van opera-, theater- en televisieproducties in Nederland en in het buitenland. Jos werkt sinds 1982 als zelfstandig ontwerper en sinds 1984 tevens als regisseur, aanvankelijk voor opera- en muziektheaterproducties, later ook voor toneel-projecten. Hij maakte onder andere voorstellingen voor: Utrechtse Theater Initiatieven, Holland Festival Oude Muziek, Camerata Trajectina, de Haagse Comedie, Toneelgroep de Appel, Het Nationale Toneel, Theater van het Oosten, de Paardenkathedraal, Teneeter en Artemis. Hij was medeoprichter van de Utrechtse Theater Initiatieven, die in de zomermaanden grootschalige locatie projecten realiseerde in Utrecht. In het buitenland werkte Jos mee aan producties in Théâtre National, Théâtre de Rideau in Brussel, Opera in Keulen, National Theatret in Oslo, Tromso, Moldein, Rome en Kopenhagen. In het seizoen 2004-2005 ontwierp hij het decor voor de musical Passion en een seizoen later voor de musical Jesus Christ Superstar.

Jos werkte enige jaren mee als muzikant, speler, co-regisseur en producer aan een Commedia dell' Arte project op de kleine pleinen van Venetië.
Tevens ontwikkelde hij een aantal grote multimedia spektakels waaronder onder andere Het 100 jarig Jubileum S.H.V. , de Openingsmanifestatie van het Olympisch Stadion Amsterdam, de Opening van het Spoorwegmuseum en de Officiële opening van de Betuwe route.
Jos was van 1989 tot en met 1995 als docent theatervormgeving verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten Tilburg.Tot 1998 werkte hij als gastdocent aan de Rietveld Academie in Amsterdam.Van 1999 tot 2003 was Jos artistiek leider van Productiehuis Cinema de Liefde in Amsterdam. Tot op heden geeft Jos gastdocentschappen aan Fontys Conservatorium Tilburg en is hij coach liedinterpretatie en podiumpresentatie aan de toneelacademie in Maastricht.

Jos ontving in 1987 de P.U.G. penning van het Provinciaal Utrechts Genootschap voor Kunsten en Wetenschap. Hij won de Staatsprijs Noorwegen in 1991 voor 'Beste Regie' voor de voorstelling Sezuan. In 1994 werd Hedda Gabler best bezochte voorstelling.
In 2005 werd Jos genomineerd voor een John Kraaijkamp Musical Award voor 'Beste creatieve prestatie' voor zijn decorontwerp voor Passion. In 2006 ontving hij een John Kraaijkamp Musical Award voor 'Beste Ontwerp' voor zijn decorontwerp van de musical Jesus Christ Superstar. In 2007 ontving Jos de Fentener Cultuurfondsprijs voor zijn gehele oeuvre.