Producties: Uitvoerenden


Peter Jonckheer

Peter Jonckheer
Voorstellingen
2007La fille de Madame Angot
2006Thamos, König in Egypten
2004La belle Hélène
2002Patience

Peter studeerde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium piano bij Lode Rosquin en aan Studio Herman Teirlinck. Hij werd er laureaat in de toneelspeelkunst (acteur, docent, regisseur). Hij was negen jaar als acteur verbonden aan het Koninklijk Jeugdtheater te Antwerpen, gasteerde in verschillende toneel- en musicalgezelschappen en trad op voor radio en televisie in binnen- en buitenland.

Na zijn eerste operaregie bij de Vlaamse Kameropera met The Turn of the Screw van B. Britten volgden, vaak buiten zijn landsgrenzen, veel succesvolle producties: La Serva Padrone (Pergolesi), Pimpione van (Telemann), Mozarts Bastien und Bastienne, Ulrike, een antieke tragedie van R. De Smet en L. Geerts (wereldpremière), Rita (Donizetti), L'Amant Statue (Dalayrac), Prima la Musici (Salieri), L'Arbre Enchanté (von Gluck), Die Lustige Witwe, Das Land des Lächelns en Der Zarewitsch (Lehar) en La Belle Hélène (Offenbach). Ook de operaproducties Electra, I Pagliacci, Carmen en La Liberazione ontstonden onder zijn leiding. Voorts was hij verantwoordelijk voor alle opera- en zangfragmenten uit de film Eline Vere (1990).

Van het gezelschap Kameropera Transparant was hij artistiek directeur, hetgeen ook geldt voor OPERA MOBILE (1994), waar een reeks uitzonderlijke producties tot stand kwam zoals de professionele wereldpremière van Des Esels Schatten (R. Strauss), La Liberazione di Ruggierre dall' Isola d'Alcina van Francesca Caccini (de eerste opera door een vrouw geschreven) en Different Trains van Steve Reich. Vijftien jaar gaf hij les aan de School voor Muzische vorming, SISA, waaraan hij was verbonden als docent toneel en waar hij de regies deed voor o.a. De Getemde Feeks, Marieke van Nieumeghen, De Kleine Zeemeermin, De Club en Woyzeck. Peter Jonckheer wordt ook veel gevraagd voor presentatie- en interviewwerk in vijf talen.