Tiago Marques

2004La belle Hélène

Tiago is geboren in Lissabon, Portugal, in 1972. Hij begon met privé-pianoles toen hij zes was.
Later studeerde hij piano, gitaar, zang en koordirectie aan de "Academia de Amadores de Música" en het "Conservatório Nacional de Música de Lisboa". In 1996 behaalde hij de Bachelor Degree in compositie aan de "Escola Superior de Música de Lisboa" bij o.a. Christopher Bochmann en António Pinho Vargas. Tussen 1994 en 1997 was hij koor-, kamermuziek- en harmonie en contrapuntleraar bij de "Academia de Amadores de Música" en de "Escola de Música do Orfeão de Leiria". In Portugal heeft hij ook gezongen bij het kamerkoor "Camerata Vocal de Lisboa", waarvan hij ook assistent-dirigent was, en bij het Gulbenkian Koor.

In 1997 kwam Tiago Marques naar Nederland om verder koordirectie te studeren, eerst aan het Utrechts Conservatorium, daarna aan het Conservatorium van Amsterdam bij Daniël Reuss, Jos Vermunt en Jos van Veldhoven. Daar rondde hij de opleiding met succes af in 2002. In Nederland heeft hij tussen 1999 en 2003 de koren Umbellifera en C-kwadraat gedirigeerd. Hij heeft in die periode ook gezongen bij o.a. het Nederlands Bach Ensemble, close-harmony koor Dekoor en het kwintet On Air.

Van september 2003 tot eind 2004 was hij dirigent van het Klein OperaKoor Wilhelminapark.

Tiago Marques componeert en arrangeert ook in verschillende stijlen: een paar van zijn composities en veel arrangementen zijn in Portugal, Spanje, Frankrijk, Engeland en Nederland uitgevoerd en opgenomen door meerdere koren en vocale ensembles.